[column]

Què són les Fefes?

i-love-fefes

Com diu Roald Dahl "El que no creu en la màgia mai la trobarà". Doncs bé, la història sobre l'origen de la paraula fefa és una història màgica, especial, una història d'Esplai, és a dir, d'infants, d'il·lusió, d'imaginació, de joc i fantasia, d'humor, però sobretot i especialment, d'amor.

Tot va sorgir una aparent tarda qualsevol del Casal Casalet 2007 mentre en Joan Enric i en David li cantaven a l'Iñaki El cotxe del meu avi (una de les dos cançons predilectes de l'Iñaki, l'altra era Un vaixell que puja i baixa) al porxo de l'escola Salvador Espriu. Llavors l'Iñaki va decidir inventar-se un nou concepte, una nova paraula: fefa. L'impacte d'alegria, la màgia i l'emoció d'aquell moment van ser únics i només comprensibles per aquelles persones que han viscut en la pròpia pell la màgia de l'Esplai. En un primer moment, com si fos un petit secret íntim, la paraula només l'utilitzaven amb complicitat els dos monitors per demanar el berenar quan anaven a la piscina amb el nens i nenes: "Hola, ens podeu fer unes fefes de xocolata calenta sisplau?".

De forma natural i sense imposar-se, aquell petit descobriment va començar a estendre's. En Carles portava el berenar als monitors de tardes i els preguntava si volien fefes calentes o fredes, va crear-se "El rebost de les fefes" per emmagatzemar el menjar del Casal, la Carol i la Ramona preguntaven als monitors si volien fefes de postre, els monitors es convidaven entre ells a fer unes fefes, 'El Sevilla' dels Mojinos Escozidos animava la Festa Major convidant a la gent a fer "mortas fefa", el director de cinema Michel Gondry o el president del Barça, entre d'altres, posaven amb la samarreta I ♥ fefes, es creava el fefes xil aut, el repte fefes, la fefes rave party, el premi Fefa d'Or, una samarreta... i, a poc a poc i amb molt d'amor, la paraula va començar a incorporar-se al llenguatge dels monitors i dels nens i nenes fins arribar al punt d'esdevenir quelcom de l'imaginari de l'Esplai i de les nostres vides.
[/column]

[column]

Fefes Fredes

- La publicitat Veure-la

- Les samarretes i molt més... Veure-ho

- Els personatges i superherois Veure'ls

- Els escrits per la Festa Major Llegir-los-

- Les fotos de grup Veure-les
_

Fefes Calentes

- Vols veure'ns al diari? Sortim a Mundo Deportivo Portada — Pàgina 1 — Pàgina 2

- Vols veure la Fefa d'Or a Tv3? Mira el vídeo

- La samarreta del Casal-Casalet 2008 al videoclip Déjà-Vu dels Amics de les Arts Mira'l

- Vols veure'ns a la tele? Sortim a Punto Pelota Mira el vídeo

- Vols veure'ns al diari? Sortim a l'Sport PortadaPàgina 1Pàgina 2

- Messi a Tv3 amb la samarreta del 15è Aniversari de l'Esplai Mira el vídeo

- En Carles i la Montse Sanz al programa Bocamoll de Tv3 Mira el vídeo

- Escrit a El Rec Clar sobre el PIV i la visita al F.C. Barcelona Llegeix l'escrit

- Foto de grup al Mini. El GEpV, amb el Barça i l'Sport Mira la foto

- La Maite va fer un tapís amb el primer logo de l'Esplai Mira la foto

- Escrit de la Laura, en Lluís, la Laia i  la Raquel del grup de Joves 2 de l'Esplai de Solsona sobre l'intercanvi amb l'Esplai de Vidreres Llegeix l'escrit

- Notícies al diari El Punt sobre la Cursa de Carros organitzada pel GEpV Notícia 1995 — Notícia 2002

- Notícia al Diari de Girona sobre els monitors de l'Esplai que van anar al Brasil per defensar els drets dels nens del carrer Llegeix la notícia

- Contraportada al Diari de Girona sobre les Estades de Teatre Llegeix la contraportada

- Article a la revista Carrer sobre les Estades de Teatre de l'Esplai Vidrerenc (núm. 32, primavera 2001) Pàgina 1 — Pàgina 2

- La revista del Casal 2002 realitzada per "La Colla Pessigolla" Mira la revista

- Notícia al diari El Punt Avui sobre les excavacions al Castell de Sant Iscle Llegeix la notícia

[/column]

Premi Fefa d'Or: Història i Concepte

Història

L'origen d'aquest premi és una idea esbojarrada d'uns quants monitors de l'Esplai l'any 2009 quan li van entregar el FIFA World Player i la Pilota d'Or a Leo Messi. Mesos abans, i gràcies a l'ajuda de la Leila, li vam regalar a Leo Messi la samarreta del 15è aniversari de l'Esplai. Messi ens va agrair el detall i aquell esdeveniment ens va quedar marcat a tots i totes, ho reflecteix l'escrit al llibre de la festa major, el tríptic, samarreta i pantalons de l'estiu 2010. Ara bé, pel que fa al nom, aquest va sorgir arran del paral·lelisme evident entre la paraula 'FIFA' i 'FEFA', al que s'hi va afegir la paraula "Or" en relació al premi de la Pilota d'Or. Per la forma, es va pensar en unes xuxeries molt peculiars que eren anomendes fefes i les compraven els monitors per fer nits d'estiu.

Malauradament, però, aquesta idea esbojarrada es va quedar en només això: una idea esbojarrada d'uns quants. Calia esperar dos anys més perquè aparegués un nou monitor a l'Esplai, l'Edu, i amb l'ajuda del seu germà artesà Pitu materialitzés aquesta idea-somni-fantasia en una realitat palpable.

Concepte

El Grup d'Esplai Vidrerenc otorga el premi Fefa d'Or a persones rellevants del món educatiu, esportiu o cultural que fomentin valors positius als infants i adolescents.

Guardonats amb el premi "Fefa d'Or"

Lionel Messi — 2011 veure més imatges

Pilarín Bayés 2012 veure més imatges

Tortell Poltrona - 2013 veure més imatges

Pallapupas - 2014